Polskie buraki europejskie znaki

polskie_buraki_europejskie_zanki_m_drozynska.JPG IMG_5682.JPG polskie_buraki_europejskie_zanki_m_drozynska_2.jpg polskie_buraki_europejskie_zanki_m_drozynska_3.JPG polskie_buraki_europejskie_zanki_m_drozynska_1.JPG

Polskie buraki europejskie znaki

25 kilo buraków przyleci z artystką rejestrowanym bagażem do Brukseli z targu w Krakowie. Lot odbędą popularnymi tanimi liniami, z których często korzystają emigranci ekonomiczni z Polski. W światowej sławy galerii sztuki polskie buraki zostaną ukiszone. Jego efekt – zakwas buraczany stanie się barwnikiem tkanin, którego artystka użyje by zakisić symbol Unii Europejskiej na materiale. Powstałe flagi ozdobią główne wejście do galerii.
Jak czytamy w Słowniku Języka Polskiego PWN, oprócz warzywa oznacza także pogardliwe określenie osoby pochodzącej ze wsi lub osobę zachowującą się prostacko. Określenie "burak" oprócz pochodzenia warzyw odgrywających kluczową rolę w projekcie oznacza także, pogardliwe określenie polskich emigrantów ekonomicznych.
Kiszenie to dawny i stosowany do dziś sposób konserwowania żywności w Polsce, gdzie od początku XIX wieku kiszone buraki były w powszechnym użyciu. Kiszono je w każdym
domu, dworze i na wsi. Kiszenie buraków jest popularne dziś, jest dostępne dla każdego
gospodarstwa domowego.
Zakwas buraczany jest podstawą popularnej polskiej zupy. Jak czytamy w książce Lucyny
Ćwierczakiewiczowa "65 Obiadów Za 5 złotych" (Warszawa 1897) Dobroć barszczu polega głównie na świeżym kwasie burakowym. (...) Bierze się pewną ilość ćwikłowych buraków, płucze, obiera najstaranniej, większe przekrawa na połowę, kładzie w dzieżkę lub
garnek gliniany duży i nalewa przegotowaną, ostudzoną, miękką wodą. Postawić to w ciepłym miejscu, na przykład w kuchni nad kominem, a za cztery dni najdalej barszcz będzie zdatny do użycia". Ten napój ma niezwykłe wartości odżywcze. Jest bardzo zdrowy, zawiera witaminę C i B1 oraz wiele makro– i mikroelementów. Polecany w leczeniu anemii, zaparć i nadciśnienia,
wspomaga pracę wątroby i nerek. Oczyszcza organizm i go odkwasza. Nie wyklucza ekonomicznie, jest tani i łatwy w przygotowaniu, jest naturalnym probiotykiem i lekarstwem na wiele dolegliwości.
Powstałe flagi stają się symbolem pogłębiających się nierówności ekonomicznych. Trwa intensywny wzrost gospodarczy, ale korzyści z niego czerpią w przeważającej mierze – niesprawiedliwie – ci, którzy są na szczycie. Żywność już dawno stała się polityczna, zawłaszczony został też język, którym opisywana jest żywność. Naturalne stało się ekskluzywne, a przetworzone – ekonomicznie dostępne. Pamiętajmy - kiszenie żywności i spanie to najdoskonalsze formy protestu w czasach
post–biedy.

Projektowi toważyszy serial którego pierwszy sezon można zobaczyć tu.
Buraczany profil na fb znajduje się tu.
Projket został zrealizowany w ramach wydarzenia "To soon, to late" reportaż z wydarzenia tu
Bozar, Bruksela, 2018

czytaj więcej